Aktualne programy zdrowotne
Jedz zdrowo – żyj kolorowo
W dniu 23.10.2024 w ramach Programu Gminnego JEDZ ZDROWO – ŻYJ KOLOROWO przy współpracy z Zakładem Opieki Zdrowotnej w Żórawinie, zostały przeprowadzone warsztaty żywieniowe dla klasy 4 Szkoły Podstawowej im. Bolesława Chrobrego w Żórawinie. Tematem przewodnim były warzywa i owoce jesienne (np. dynia, owoc kaki). Uczniowie przygotowali przepyszne babeczki dyniowe oraz koktajl o smaku szarlotki.
Uczniowie z lasy 4 zostali podzieleni na 3 grupy. Pierwsza grupa miała za zadanie przygotować babeczki z dyni, druga koktajl o smaku szarlotki, 3 grupa miała umyć i obrać owoc kaki.
Grupa 1
Uczniowie / uczennice przygotowywali babeczki zgodnie z przepisem. Każdy z uczniów po kolei dodawał składniki lub łączył składniki przy pomocy miksera (z pomocą Pani nauczycielki lub Pani dietetyk). W pierwszej kolejności uczniowie połączyli mąkę pszenną z orkiszową. Następnie dodali trochę proszku do pieczenia. Uczniowie mieli także za zadanie oddzielić żółtka od białek. Następnie ubili białka na sztywną pianę z dodatkiem małej ilości cukru. Uczniowie podgrzali pulpę dyniową wraz z masłem i ksylitolem, a następnie ostudzili. Na koniec uczniowie połączyli wszystkie składniki w jednolita masę, a następnie wlali zawartość przygotowanej masy do foremek. Z pomocą Pani nauczycielki dzieci wstawiły przygotowane babeczki do piekarnika. Po upieczeniu każdy z uczniów otrzymał babeczkę.
Grupa 2
Uczennice przygotowały koktajl o smaku szarlotki na bazie napoju owsianego z dodatkiem wapnia. Na początku obrały jabłka i pokroiły na mniejsze kawałki. Połowę jabłek poddusiły na maśle z odrobiną cynamonu. Do misy blendera dodały składniki: jabłka obrane i pokrojone, jabłka podduszone, jogurt grecki, napój owsiany, krem z nerkowców. Połączone składniki uczennice przelały do kubeczków plastikowych. Każdy z uczniów otrzymał koktajl.
Grupa 3
Uczniowie umyli i obrali owoc kaki. Pokroili na mniejsze kawałki, tak by każdy otrzymał. Planowano pokroić owoc w kształt zębów.
Uczniowie otrzymali ulotki informacyjne związane dotyczące:
- wartości odżywczych wybranych produktów typowo sezonowych jak na przykład dynia oraz owoc kaki (persymona),
- zasad zdrowego odżywiania,
- zasad przygotowywania posiłków do szkoły,
- dlaczego aktywność jest ważna,
- co warto spożywać, by lepiej się uczyć (tzw. „dieta na pamięć”).